Extra-Audit KftAktuális

Szochó változás hatása

2019. július 1-jétől a SZOCHO mértéke csökken, ezzel együtt változik a KATA ellátási alap összege, az EKHO mértéke és az SZJA törvény. Sőt, hatással lehet a Cafetériára is...

Ezzel csökken a munkáltatók terhe, valamint mindazoké, akik ennek fizetésére kötelezettek.

Azonban ez a változás magával "húzza" sok más tétel megváltozását is:

Ha a jövedelmed után magánszemélyként kötelezett vagy a szociális hozzájárulási adó (SZOCHO) megfizetésére adóalapként a megállapított jövedelem 84%-a helyett a 85 százalékát kell jövedelemként figyelembe venned (1995. évi CXVII. tv. (SZJA) 29.§ és 47.§. (5) bek.).

  • Kifizetőként az EKHO alap után ezentúl 17,5% fizetési kötelezettséged van,az eddigi 19,5% helyett.
  •  
  • Jó hír a KATA alapján adózó vállalkozásoknak, hogy az ellátási alap 94.400 forintról 98.100 forintra emelkedik normáladózás mellett, és 158.400 forintról 164.000 forintra növekszik emelt KATA választása esetén (2012. évi CXLVII. törvény 10.§).
  •  
  • Ez pedig, nem túl nagy mértékben, de mégis emeli a táppénzed és nyugdíjad számításánál figyelembe vehető jövedelmedet. Egyébként ennek az az oka, hogy a tételes közterhen belül csökken a szociális hozzájárulási adórész, emiatt növekszik az egyéni járulékoknak megfelelő adórész. Ezért az ellátások alapjaként is magasabb összeget szükséges figyelembe venni.

Felmerül a kérdés, hogy hogyan hat mindez a Cafetériára már most, 2019-ben. Ugyanis elvileg a juttatásokra is kedvező hatása kellene legyen, például a SZÉP-kártyára kapott összegre nézve.

Gyakorlatilag valószínűleg attól függ, hogy mi szerepel a Cafetéria szabályzatban.

Amennyiben a bruttó keret a meghatározó, akkor nettó értékben hamarosan nagyobb összeget kaphatsz, mint eddig. Feltéve, hogy újraszámolják a keretet, és újra nyilatkozol. Amennyiben viszont a nettó összeget határozták meg benne, akkor "csak" a munkáltatód terhei csökkennek.

Forrás: www.etikuspenzugyek.hu/cikk/mar-megint-valtozik-adocsokkentes-csaladtamogatas-afa-kata-2019-julius-1